Welke domotica protocollen zijn er?
De domoticamarkt is booming, maar dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. De grootste hindernis is de enorme hoeveelheid aan verschillende standaarden en protocollen. Fabrikanten bedenken vaak hun eigen protocol bij hun producten, maar er is ook een aantal open standaarden. Het zijn juist deze standaarden die de technologie verder helpen. Hieronder staan een aantal belangrijke besturingssystemen.
433 MHz
De 433MHz-frequentieband is vrij te gebruiken voor draadloze low-powercommunicatie van apparaten. Veel fabrikanten op het gebied van domotica zien hier brood in en zijn begonnen met het maken van een systeem op basis van 433 MHz. Een voorbeeld van zo’n systeem is Klik-Aan-Klik-Uit, dat je in iedere bouwmarkt kunt vinden. Deze oplossingen zijn geschikt voor de doe-het-zelver die eenvoudige domotica eens wil proberen. Voor de professionele installateur kennen deze producten simpelweg te veel nadelen.
Bluetooth Low Energy (BLE)
Dit is de doorontwikkeling van de zogenoemde Bluetooth classic. Bluetooth Low Energy, of Bluetooth 4.x, biedt technisch veel meer mogelijkheden dan Bluetooth classic. Hierdoor kan het in de toekomst een rol vervullen in het realiseren van communicatie tussen apparaten gericht op woningautomatisering. Vandaag de dag zijn er nog weinig woningautomatiseringsproducten die gebruikmaken van BLE op de markt, maar dit zou een vlucht kunnen nemen als je bedenkt dat praktisch elke smartphone, tablet en laptop dit protocol al ondersteunt.
Z-Wave
Z-Wave is wat laagdrempeliger dan KNX. Het maakt gebruik van de 868MHz-band en behaalt een snelheid tot 100kbit per seconde. Het bereik is ongeveer dertig meter, ideaal voor het thuisgebruik dus. Toch is dat bereik wel te vergroten door data door te sluizen naar andere onderdelen van Z-Wave via het mesh netwerk. Z-Wave is tevens minder storingsgevoelig dan WiFi.
Zigbee
Zigbee vist eigenlijk in dezelfde vijver als Z-Wave. De technologie is wel wat geavanceerder. Zo haalt Zigbee wel 250kbit per seconde op een 2.4GHz-band. Ook het bereik van Zigbee is te vergroten dankzij een mesh netwerk. Het gebruik van Zigbee bleef achter, maar sinds ze losse productprofielen samenbrengen via de 3.0 specificatie, is er veel meer mogelijk.
Zigbee and Z-Wave zijn twee manieren om apparaten informatie te laten versturen naar elkaar en draadloos onderling te communiceren. Denk aan Wifi, Bluetooth, 4G, NFC en zelfs je afstandsbediening. Deze protocollen zijn ontworpen om apparaten in een smart home, data naar elkaar te laten versturen. Maar wat is het verschil tussen Zigbee en Z-Wave?
Wat betreft producteigenschappen zijn er niet heel veel verschillen te vinden. Beiden maken gebruik van mesh technologie, ze laten apparaten draadloos met elkaar communiceren en zowel Zigbee als Z-Wave maakt voor de beveiliging gebruik van AES 128 encryptie. Maar zoals met alles in het leven hebben mensen verschillende inzichten hoe bepaalde zaken aan te pakken. En dat geldt ook voor protocollen. Dus wat is het verschil tussen Zigbee en Z-Wave?
• Z-Wave heeft ongeveer 350 fabrikanten aan zich verbonden, die in totaal zo’n 1500 producten leveren. Dat aantal producten haalt Zigbee niet: het protocol heeft rond de duizend producten van 425 fabrikanten. Maar dat zijn wel belangrijke fabrikanten zoals Philips, Samsung en Lutron.
• De chipsets en certificatie van Z-Wave is beschikbaar van maar één fabrikant: Sigma Designs. Daar tegenover is Zigbee een open standaard waar men niet zo heel moeilijk doen over het certificatieproces. Dat betekent wel dat er betere compatibiliteit is bij Z-Wave producten, gebaseerd op de certificatie.
• Zigbee is goedkoper en toegankelijker voor fabrikanten, aangezien het gebruik maakt van een wereldwijde standaard. Dat wil zeggen dat een fabrikant een product maar één keer hoeft te maken en daarna overal kan verkopen. Bij Z-Wave gaat dat lastiger. Dat protocol maakt namelijk gebruik van verschillende frequenties in verschillende delen van de wereld.
• Gesproken over de frequentie: Zigbee werkt met frequenties van 2.4 tot en met 2.483 GHz. Vergelijk dat met de 908 MHz van Z-Wave en het verschil wordt duidelijk. Dat zie je terug in de dataoverdracht, waar Zigbee 250 kbits per seconde haalt en Z-Wave maximaal 40 kbits. Gelukkig voor Z-Wave is het niet een heel belangrijk minpunt voor smart homes. Deze factoren zijn niet cruciaal voor apparaten in woningen, aangezien die over het algemeen geen grote hoeveelheden data versturen.
• Waar Z-Wave punten terugwint is op het gebied van bereik, waar het data kan versturen tot wel dertig meter. Zigbee haalt slechts de tien meter, maar ook dit is over het algemeen geen groot probleem in een smart home, tenzij je erg ruim woont.
• Tenslotte ondersteunt het netwerk van Zigbee maximaal 65.000 knooppunten en Z-Wave biedt ruimte voor 232 knooppunten.